Monday, July 23, 2012

Tanya Abang Haji


"Abang Haji!" ughang duma (isteri) memulakan bicara.

"Ya, ada apa?" tanya wakdan.

"Boleh tak puasa semalam?" yang merujuk pada hari Jumaat lepas iaitu "Hari Syak".

"Setahu abang tak boleh" jawab wakdan ringkas.

"Setahu sayang pun macam tu jugak. Haram berpuasa di Hari Syak seperti yang ustaz-ustaz pernah ajar." balas isteri wakdan.

"Puasa apa? puasa sunat ker?" tanya wakdan lagi.

"Bukan, puasa qodho. Ada ustaz kata boleh.'" balas isteri wakdan.


Berikut adalah hadis mengenai larangan berpuasa di "Hari Syak".


Bagi mereka yang tidak tahu apa itu "Hari Syak", sila baca rujukan di bawah.

sumber : URL ini

Entahlah. Banyak mengenai hukum hakam Islam yang timbul di zaman teknologi serba canggih ini. Tetapi jarang-jarang diperkatakan oleh ustaz dan ustazah di zaman wakdan belajar dahulu. Bab agama dan hukum hakam ini tak boleh buat main-main. Wakdan tak berani nak komen atau cakap sebab tak tahu. Mana yang confirm tahu ajer berani cakap. Mengikut apa yang telah dipelajari.  

Arwah ayah pernah berpesan. Kalau nak mengaji yakni belajar hal-hal agama, mesti berguru. Jangan belajar dari buku sahaja. Tetapi memandangkan zaman sekarang adalah zaman "google", wakdan tidak dapat mengelakkan keterujaan untuk meng"google" berkenaan persoalan ini.

Daripada "googling" wakdan, terjumpa info (di link ini dan link ini) yang mengatakan puasa nazar atau qodho' dibolehkan pada Hari Syak. Pada pandangan wakdan info tersebut boleh dipercayai sebab dinyatakan sumber rujukannya. Insya Allah, jika ada kelapangan dan sumber2 tersebut, wakdan akan rujuk dan semak. Yang lebih baik, jika dapat disoal kepada tok guru2 atau ustaz2 yang ahli dalam bab-bab feqah sebegini.

Wallahu'alam ...

No comments:

Post a Comment