Sunday, July 22, 2012

Salam Ramadhan Tahun 1433H


Hari ini adalah hari Ahad, 22hb Julai 2012. Dalam kalendar Hijiriah, ia bersamaan dengan 2 Ramadhan 1433H. 

Masya Allah, sungguh cepat waktu berlalu. Dan sudah sangat lama rupanya wakdan tidak update blog ini. Kira2 setengah tahun. Hari ini juga merupakan hari kedua umat Islam berpuasa. Kalau Jumaat merupakan penghulu hari, Ramadhan pula merupakan penghulu segala bulan.

Kenapa agaknya ek? 

Banyak sebabnya. Di antara sebab utama bagi pendapat wakdan adalah kerana di dalam bulan Ramadhanlah Al-Quran mula diturunkan. Seperti yang termaktub dalam surah Al-Baqarah berikut.

Surah Al-Baqarah, Ayat 185
Tak tahu maknanya ya. Jangan risau, di zaman serba canggih ini cukup mudah nak faham apa makna ayat-ayat al-Quran. Hanya copy & paste ajer kan he he .. Tapi awas ya, jangan copy & paste sembarangan. Kena jaga juga. Niat kita baik nak sama-sama join berdakwah. Nak ikut hadis "Ballighu anni ..." kan? 


Boleh baca ker? Kecik sangat ek. Double click kalau nak nampak lebih jelas.

So, marilah kita mengambil peluang dalam penghulu segala bulan dengan melakukan ibadah puasa dengan sebaik mungkin. Jangan lupa untuk bersolat tarawih setiap malam. Jika tak sempat berjamaah di masjid2 atau surau2, kita boleh buat bersendirian di rumah. 

Dan wakdan ingin berpesan terutamanya kepada diri sendiri agar mengambil peluang sebaik mungkin untuk membanyakkan membaca al-Quran. Cuba iltizam untuk khatam sekurang2nya sekali. Insya Allah, boleh kan?


No comments:

Post a Comment